Τα Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στον Νομό Πέλλας, στη σκιά του Καϊμακτσαλάν, και απέχουν μόλις 35 χλμ. από την Έδεσσα, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, και περίπου 560 χλμ. από την Αθήνα.

Οι λουτροπόλεις συγκαταλέγονται στα πρώτα κέντρα αναψυχής της αρχαιότητας. Μάλιστα, η Λουτρόπολη της Αλμωπίας ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τα αρχαία χρόνια και λέγεται ότι αποτελούσε αγαπημένο τουριστικό θέρετρο για πολλούς Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς. Η ίδια η λέξη των λουτρών δίνει μια καλή ιδέα για το τι να περιμένει κανείς από τα συγκεκριμένα ιαματικά λουτρά. Στην τοπική διάλεκτο, η λέξη Πόζαρ σημαίνει “κάτω από τη φωτιά” και βγαίνει από τις λέξεις “Πο” (Κάτω) και “Ζαρ” (Φωτιά).

Στις μέρες μας, τα λουτρά Πόζαρ συγκαταλέγονται στις δημοφιλέστερες ιαματικές θερμοπηγές της Ελλάδας. Καθώς το ιαματικό νερό πηγάζει με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα θεραπευτικά νερά όλο τον χρόνο, είτε εξωτερικά ή εσωτερικά.

Αυτό που κάνει τα Λουτρά Πόζαρ να ξεχωρίζουν είναι καταρχάς το απίστευτης φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο της Αριδαίας όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα θερμά νερά με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες περιτριγυρισμένοι από άγριο δάσος και γραφικό ορεινό τοπίο.

Να σημειωθεί πως η λουτροθεραπεία στα συγκεκριμένα ιαματικά λουτρά είναι αποτελεσματική σε διάφορες παθήσεις, όπως πχ. ρευματοπάθειες, δερματικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος, και διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές.

Τα Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και εξαιρετικά οργανωμένο χώρο αναψυχής. Στην περιοχή γύρω από τα ιαματικά λουτρά, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ιστορικοί ξενώνες, κέντρα μασάζ και spa, πολλές παραδοσιακές ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν την εξαιρετική κουζίνα της περιοχής, αλλά και το περίφημο Αλατοσπήλαιο, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα.

Φυσικά, εκτός από τα ιαματικά λουτρά, η περιοχή προσφέρει και πολλές επιλογές για εναλλακτικό τουρισμό, όπως πχ. ορειβασία, ιππασία, rafting, κλπ. Επίσης, τα λουτρά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καϊμακτσαλάν, ένα από τα ομορφότερα σκι resorts της Ελλάδας.